To Do & Don't's
Kijk bij to do's voor wat u vooral wel moet doen.
-ZAAGSEL ivm allergie en luchtwegirritatie GELOOFD U HET NIET lees deze wetenschapelijke study even door ;) https://www.klaver4dieren.nl/nw009.htm


-Metalen molentje met SPIJLEN kans op trauma
-Hamster nest gebruiken (eten dit op en daardoor ontstaat er obstructie in de darmen waaraan ze overlijden)
-Gebruik NOOIT NAT ZAND (zilverzand/speelzand) gerbils kunnen niet tegen vocht en grote kans op schimmelvorming, raken onderkoelt en verkouden/diarree


-Gerbil VAST willen HOUDEN om dwangmatig te knuffelen (dan traumatiseerd u ze en kunnen ze gaan bijten)
-In een DUNA/KUNSTOF bak houden (althans je kunt t proberen maar eten zich eruit)
-Gerbils kopen in een DIERENWINKEL (vaak door broodfokkers gefokt en deze letten niet op verwantschap erfelijke ziektes en gezondheid)
-Gerbils die elkaar niet kennen zomaar bij elkaar zetten (vreemde gerbils vechten tot hun dood) INEENS KOPPELEN
-Gerbils in groepen houden zonder ervaring met gerbils! GROEPEN


-Het hok verschonen en alles wassen met SCHOONMAAKMIDDEL/CHLOOR oid (Gerbils die samen zitten krijgen dan het idee nieuw territorium te hebben en kunnen gaan vechten en kans op intoxicatie)
-Koude TOCHTIGE ruimtes (krijgen longontsteking en kunnen sterven uiteindelijk aan verkoudheid) of extreem hete HITTE achter glas bv (hyperthermie en dehydratie
-MELKproducten geven (diarree en uiteindelijk dehydratie en overlijden)


-Gerbil aan de punt van de STAART pakken (deze valt eraf en groeit niet meer aan kans op infectie enz.)
-VERSE GROENTEN/FRUIT geven (kans op diarree onthoud goed een gerbil heeft maar een maagje niet groter dan een kleine knikker)
-BEDRUKT karton krant en papier geven vooral inktjet is zeer giftig voor de gerbils.
-Geen SUIKERhoudende producten laten opeten (zeer dodelijk)


-Ineens overstappen op ANDER VOER
-Handen die met lekker geuren/CREMETJES/voedsel zijn ingesmeerd gerbils oppakken. (ze kunnen dan uw handen als voedsel aanzien)
-TERRARIUMHOUT/AQUARIUMHOUT of andere (dennenhout) houtsoorten gebruiken! Alleen NIET GIFTIGE SOORTEN OA fruitboomhout hazelnoot wilgen beuk en berk is geschikt! En was dit goed vogels dragen veel ziektes over, en die zitten op de takken.
-Gerbils die bij elkaar zitten te LANG UIT ELKAAR SCHEIDEN/halen om te knuffelen (Gerbils kunnen elkaar niet meer herkennen en enorme ruzie krijgen ook als uw gerbil ziek is gewoon allebij mee nemen naar de dierenarts een maal uit elkaar betekend dat een zware herkoppeling!)
-GEURENDE dingen op de gerbil/hok spuiten (ook dan kunnen de gerbils elkaar niet meer herkennen dus wederom ruzie tot evt overlijden)


-Gerbils in een TRALIESKOOI zetten (gerbils ervaren dat als veel stress omdat ze weten dat er achter de tralies nog ruimte is, bij glas zijn gerbils veel kalmer en gelukkiger) ten tweede u blijft stofzuigen want ze gooien graag alle bodem via de tralies uit het hok. (foto van een gerbil die haar boventanden voorgoed kwijt is van een tralieskooi waardoor ondertanden niet slijten en dus elke 2 tot 3 weken geknipt moeten worden dit kost stress en is niet pijnloos)


-Gerbils INDIVIDUEEL houden (Gerbils zijn groepsdieren van orgine en kunnen van eenzaamheid overlijden)


-Gerbils te GROOT huizen (bv 2 vierkante meter) (dit kan territoriaal gedrag
veroorzaken en weer ruzie en overlijden tot gevolg)
-Fruittakken ONGEWASSEN/-BEHANDELD rechtstreeks van buiten in de kooi leggen (giet er na goed afspoelen kokend heet water en leg het een nachtje in de vriezer ivm ziekten en parasieten die vogels ed op de takken achter hebben kunnen laten)
-Elke dag het hele hok verbouwen anders opstellen (dit geeft enorme stress tot zich mee waardoor het
imuunsysteem minder goed kan functioneren)


-WATERBAKJE (gerbils proppen t vol met bodembedekking en kan weer een infectiebron voor fungi (schimmels) en bacterien zijn)
-Gebruik NOOIT deze geperforeerde (zie foto) plaat met de perforatie GATEN groter dan 0,5 mm deze zijn levensgevaarlijk voor gerbils ( ze gaan er met hun neus in en komen klem te zitten rake in paniek en trekken hun hele kaak stuk met gevolg niet kunnen eten en overlijden) Dit geld overigens ook voor zeskantig kippengaas.

TO DO
Hele verhalen zult u van mij niet verwachten, er is genoeg op het web te vinden over de gerbil.
Hier een paar tips verkregen uit ervaring en goede communicatie met andere collega fokkers aangesloten bij onze Gerbilfokkers groep. Kijk bij dont's voor wat u voorall niet moet doen.
-Gerbils het beste op een bodem kan houden dat bestaat uit karton genaamd ECOBEDDING GREEN MILE (mijn voorkeur ze zijn er zo gek op om het te verwerken tot klein spul). Andere alternatieven zijn Russelbedding, Cottonsoft (katoenvlokken), wizzle (papierstroken gekarteld),
-SILENT SPINNER loopratje/molentje (een gerbil heeft beweging nodig alle gerbils bij mij hebben een molentje gerbils zijn ongelukkiger zonder en gaan graven in
hoeken van de aquarium of gerbillarium)


-DRINKFLESJE ophangen met klittenband in een hoek van de bak gebruik goed klevend klittenband dat ook houd met de hetere dagen
-Drinkflesje WATER ELKE DAG CHECKEN (t liefst ook verversen) of het nog doorstroomd (beter nog elke dag water verversen, het vlotter-kogeltje kan door verkalking vast gaan zitten waardoor het lijkt of de gerbil water tot de beschikking heeft dit is echter niet zo!)

-Gerbils af en toe een blanco A4-tje PAPIERTJE geven dat vinden ze zo leuk om te versnipperen, ook wc papier vinden ze heerlijk nest materiaal gebruik wel veilig papier zoals de eco van de liddl, popla of het wc papier van de action. (niet alle wc papier is veilig ivm bleekmiddelen enz)
-Indien de gerbil bij u het DRINKFLESJE KAPOT knaagt kunt u een REGENPIJP (maat 60mm) met klittenband van bodem tot helemaal aan de deksel in de hoek van uw aquarium bevestigen. Hierin boort u een gaatje in van 1,5 cm denk om een goede hoogte (+/-12cm) van de drinknippel ivm bodem die ze ertegen aan duwen.
-Indien u nog een DEKSEL voor uw aquarium wilt maken raad ik u een ALUMINIUM GEPERFOREERDE PLAAT aan wat vierkant geperforeerd is van 5mm perforatie. Dit is sterk
materiaal gerbil en cat-proof en mooi te verwerken.


-Neem voor TRANSPORT een grote HANDDOEK WARM EN DONKER stressreducerend getransporteerd kunnen worden bij extreme koude ook een kruik of pepfles.
-Bij DIARREE kunt u een capsule loperamide (diareeremmer voor humaan gebruik) als eerste hulpmiddel in het volledig gevuld waterflesje oplossen, dit is puur een symptoom bestrijding maar kan ernstige dehydratie uitstellen! Neem aub zo snel mogelijk contact met een dierenarts of met mij op voor verdere behandeling van de oorzaak.
-BIJ OVERLIJDEN PARTNER bouw van uw eigen kooie een spiltcage zodat u de alleen achtergebleven gerbil weer een maatje geeft. Een gerbil kan ziek worden en overlijden van eenzaamheid.

-CHINCILLA BADZAND als zandbadje is een must
-veel gerbils zijn ZINDERLIJK u kunt fijnkorrelig katten bakvulling ter beschikking stellen in een pot of bak en als u geluk hebt gaan ze hier hun behoefte doen zodat u het hok minder vaak hoeft schoon te maken.
-Gerbils zijn dol op gepelde zonnebloem- en pompoen- en pijnboompitten als LEKKERNIJ, u kunt deze bij de
kokkerel afdeling van supermarkt kopen.


-Gerbils alles leuk vinden om op te knagen dus FRUITBOOM SNOEI HOUT-snoeihout/wilg/berk/walnoot/fruitbomen heel lekker vinden (giet er na goed afspoelen kokend heet water over en leg het een nachtje in de vriezer tegen parasieten dit omdat vooral vogels dit vaak met zich mee dragen)
-Zoek uit voordat u een dierenarts nodig heeft welke DIERNARTS bij u in de buurt gerbils kan behandelen, want niet alle dierenartsen hebben ervaring met deze kleine knagers.


-Woont u in de buurt van Utrecht, dan kunt u heel goed terecht bij DIERENKLINIEK Lunetten en bij mij om advies vragen. (veel dierenartsen zijn niet gespecialiceerd in gerbils deze kliniek wel!
-Gebruik ALUMINIUM GEPERFOREERDE PLAAT (zie foto) om uw deksel KAT-PROOF en vooral GERBIL-PROOF.
dit materiaal kunt u niet knippen u zult het moeten rillen alvorens op een rechte scherpe tafel buigen tot het breekt. Bereken het te breken gedeelte uit het want het breekt over de gehele lengte.


The images on this site are not in the public domain. They are my sole property of me as a artist and may not be reproduced on the internet, redistributed, sold, altered, enhanced, modified by artificial, digital or computer imaging or in any other form without written permission of me!

Bekijk ook onze flash site https://blackvelvetfries.wix.com/the_fifth_element#! voor nog meer informatie en foto's.
- Split cages voor koppeling
- Gerbils vanuit onze fokkerij
- Puppy's beschikbaar voor plaatsing goed tehuis
- In memoriam
- Gerbils groeien op met katten en hond.
Contact
Gerbilfokkerij "The Fifth Element"Utrecht
VANWEGE NIEUWE WETGEVING AID EN MINLV GESTOPT MET FOKKEN
LET OP!! IVM WIJZIGING VAN DE WETGEVING IS DE FOKKERIJ GESTOPT
contact dus mijn collega's
https://www.gerbilsassefras.nl
https://gerbilfokkerijberkelenrodenrijs.weebly.com/over.html
gerbilfokkerijthefifthelement@hotmail.nl
Check ook onze flash site https://blackvelvetfries.wix.com/the_fifth_element#!
De gerbils van Gerbilfokkerij The Fifth Element groeien op in een huis met katten/honden dus indien u al katten/honden heeft zullen ze niet van angst in uw vingers gaan bijten omdat ze hier dus de katten/honden geur al mee hebben gekregen van jongs af aan.
WIJ ZIJN GEEN BROODFOKKER. Nog steeds is onze fokkerij/opvang een hobby. De fokkerij is absoluut niet winstgevend. Dit is ook niet ons doel. Ons doel is zeldzame kleuren zeker te stellen en dieren op te vangen.
ONZE GERBILS ZIJN GEZOND INTEELD VRIJ EN GROEIEN IN EEN HUISELIJKE KRING OP "BIJTEN NIET" EN ZIJN HEEL TAM EN LIEF!
GRAAG BELLEN EN NIET MAILEN MAIL WORDT NIET VAAK GECHECKT!!
Ons doel is gezonde verantwoordelijk gefokte gerbils een goed tehuis te geven!
En nog steeds genieten wij er met volle teugen van ;)
*****************************
Gerbilfokkerij "The Fifth Element" fokt als hobby met Mongoolse Gerbils en is gevestigd in Utrecht.
*****************************